Arefe günü nedir, neler yapılmalıdır?

İslam alemi için büyük öneme sahip günlerden biri olan Arefe Günü nedir, neler yapılmalıdır?

Arefe günü, bayram gününü müjdeleyen gün anlamına gelir. Kurban bayramından önceki yani Zilhicce ayının 9. günüdür. Arefe, Bayramın müjdecisidir. Kendisi güzel olduğu gibi kendi sürecinde yapılanları da güzelleştiren bir gündür.

Şöyle ki:
Peygamberimiz, ” En hayırlı, kabulü şayan olan dua, Arefe günü yapılan duadır.” (Tırmizi)
Arefe günü tutulan oruç bin gün nafile oruca bedeldir. (Taberani)


Arefede tutulan oruç iki bin köle azat etmeye iki bin deve kurban kesmeye ve Allah yolunda cihad için verilen iki bin ata bedeldir. (T. Gafilin)


Arefe günü besmele ile bin İhlas okuyanın günahları affolup duası kabul olur. (Ebuşşeyh)


Arefe günü tutulan oruç geçmiş ve gelecek yılın günahlarına kefaret olur. (Müslim)


Arefe gecesi ibadet eden Cehennemden azat olur. (S. Ebediyye) gibi umut verici güzellikler buyurmuştur.


Arefe günü günahlardan uzak kalanın da bağışlanacağı Resulullah (sav) tarafından müjdelenmiştir.
Hatta bir olay da rivayet edilir:
Arefe günü Resulullahın (sav) yanında bulunan bir genç, kadınları düşünüyor ve onlara bakıyordu. Resulullah (sav) eliyle birkaç defa gencin yüzünü kadınlardan çevirdi. Genç yine onları düşünmeye başladı. Resulullah (sav):
“Kardeşimin oğlu, bugün öyle bir gündür ki, bugünde her kim kulağına, gözüne ve diline sahip olursa günahları bağışlanır.” buyurdu.

Kısıtlı ömrümüz var ve bunu sonsuz bir ömür ticaretini kazanmakla geçirmek için uğraşıyoruz. Yüce olan Allah ise Ramazan ayı gibi Arefe günü gibi zamanları kısıtlı zamanlarımızı bereketlendirip çoğaltmamız için bize sonsuz rahmetinin bir örneği olarak sunmaktadır. Bu zamanlarda mümkün mertebe ibadetle, ilimle, zikirle meşgul olmalıyız. Çünkü ölüm ölmüyor ve kabir kapısı kapanmıyor. Her an ölme riski taşıyan bizler belki son Arefemizi belki son bayramımızı yaşıyoruzdur. Öyleyse neden hakkını vermeyelim.

Peygamber efendimiz (s.a.v.):
“Sizin en akıllınız ölümü en çok hatırlayandır.” buyurmuştur. Gerek böyle önemli günlerde gerekse de beş vakit namazlarımızda “Bu benim son anlarım olabilir.” düşüncesiyle hareket etsek, hem özel günlerin hem de namaz ve ibadetlerimizin hakkını verebiliriz.
Tüm İslam aleminin bayramı şimdiden mübarek olsun.

One comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir