Müzik Dinlemek Haram mı?

Müzik günümüzün en büyük pazarlarından birisi. Bunun boş bir sebebi yoktur elbette çünkü düşündüğümüzden de güçlü olabilir. Müzik bazılarına göre ruhun gıdasıdır. Ama aslında nefsin gıdasıdır. Bir şarkı dinlediğinizi varsayalım. Çok sakin, durgun bir ilerleyişi olsun. Sizi de tesiri altına alır. Veya çok hareketli bir müzik olsun. Bu seferde sizi hararetlendirir, harekete geçme isteği uyandırır. Böyle güçlü bir şey ne yazık ki günümüz dünyasında bolca yanlış kullanılıyor.

Sadece harekete geçirme veya durgunlaştırma da değil. Müzik birkaç dinlemeden sonra akla takılabilen, dilde dönmeyi başarabilen bir şeydir. Bu da en büyük sorunlarından biridir günümüz için. Çünkü zamanımızın söz yazarları maalesef ki kafiye uğruna hiç yazılmaması gereken sözler yazıyorlar. Mesela “Alıştım kaderin zulmüne.”, “Kadere inanmayı seçmemiştim.” veya “Seni sevmek ibadetim.” gibi sözleri en akla girmesi kolay melodilerle birlikte pazarlıyorlar. Böyle olunca bir insan ister istemez bu sözleri aklına yazmış olduğu gibi daha fazla dinlediğinde mırıldanarak kendisi de söyleyebiliyor. Böyle sözleri olan bu tarz müzikler insanı Allah muhafaza şirke kadar bile götürebilir.

“Müzik dinlemeyelim mi yani?” diyebilirsiniz. Tabi ki de dinleyebilirsiniz. Ama yukarıdaki 2 satırda belirttiğimiz şeylere dikkat etmeli ve hafife almamalısınız. Dinlediğiniz şarkıların sözlerine dikkat etmeli gerekirse o şarkıları dinlemeyi bırakmalısınız. Bana bir şey olmaz demeyin. Günde 100 kere istiğfar eden iki cihan sultanı Hz. Muhammed (s.a.v.) günahsızdı. Buna rağmen o Rabb’inden kendisini nefsiyle bir an olsun yalnız bırakmaması isterdi. Peygamber efendimiz (s.a.v.) efendimiz bile böyle davranırken bizim imanımızı zedeleyen konularda lakayt olmamız yani aldırışsız, ilgisiz ve umursamaz olmamız sizce de yanlış olmaz mı kardeşim?

Üstad Bediüzzaman Hazretleri İşaretü’l-İ’caz eserinde müzik dinlemek ile alakalı şöyle bir izahı var;
“Bu sırra binaendir ki, şeriatça bazı savtlar helal, bazıları da haram kılınmıştır. Evet, ulvî hüzünleri, Rabbânî aşkları îras eden sesler helâldir. Yetimâne hüzünleri, nefsânî şehevâtı tahrik eden sesler haramdır. Şeriatın tayin etmediği kısım ise, senin ruhuna, vicdanına yaptığı tesire göre hüküm alır.”
Ayrıca dinlediğimiz şarkıların bizlere hatırlattırdıklarına ve düşündürdüklerine dikkat edelim. Ölçü nedir? Bize karşı cinsi mi hatırlatıyor, şehvetimizi mi galeyana getiriyor. Bizim öfkemizi mi arttırıyor. Bu tarz müziklerden uzak duralım. İslam’da bütün uyuşturucular yasaklanmıştır. Müzik de birçok alanıyla bunlardan birisidir. Aklımızı, halimizi değiştirip bazen istemediğimiz şeyler yaptırabilir.

Eğer çok fazla müzik dinlemeye alışmış ve bir anda kesemeyecek iseniz yavaş yavaş daha iyi olanları dinlemeye alışabilirsiniz. İlahiler, Kur’an-ı Kerim ya da dini içerikli müzikler dinleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra eğer çalışırken müzik dinleme alışkanlığınız varsa, ortamınızın sessiz olmasını sevmeyenlerdenseniz sözsüz enstrüman müziklerini tercih edebilirsiniz. Veya doğa sesleri, rüzgâr esintileri, dalga çarpmaları gibi birçok sese internet aracılığı ile kolayca ulaşabilirsiniz.

Evet önümüzde iki büyük yol var. Birisi Allah’tan bizi uzaklaştırabilecek, bizi yanlışa sürükleyip, bize günah kazandırabilecek şarkılardan geçiyor. Diğeri ise bizlere herhangi bir zararı olmayan hatta bize sevap bile kazandırabilecek şeylerden. Seçim yine bize ait. Allah bize hayırlı yollardan gidebilmeyi nasip etsin!

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir